SK | CZ

Aj v prahe vznikajú veľké strešné elektrárne

27. 4. 2023

Príkladom je FVE pre Autosalón Klokočka realizovaná spoločnosťou reWATT

Fotovoltika pre firmy získava v posledných rokoch nový rozmer a rad spoločností si uvedomuje, že využitie solárnej energie je skutočne výhodné. Jeden z najvýznamnejších českých predajcov áut, Autosalón Klokočka, spojil sily s projekčno-realizačnou spoločnosťou reWATT a v Prahe tak v súčasnosti vzniká jedna z najväčších strešných solárnych elektrární.

Využitie fotovoltaiky je krokom do budúcnosti

Autosalon Klokočka je moderná firma, ktorá hľadá nové možnosti a postupy. Využitie strešnej solárnej elektrárne sa pre spoločnosť stáva ďalším krokom do budúcnosti, ktorý otvára cestu k energetickej sebestačnosti. Obnoviteľný zdroj energie vo forme strešnej elektrárne dokáže inteligentne využiť potenciál strešnej plochy a zároveň zníži náklady na energiu.

Projekt FVE pre Autosalon Klokočka navrhla a aj realizuje projekčno-realizačná spoločnosť reWATT, ktorá dlhodobo pôsobí na slovenskom a českom trhu v oblasti fotovoltiky pre firmy.

"Sme radi, že môžeme byť súčasťou moderného prechodu na udržateľné zdroje a že v spolupráci so spoločnosťou reWATT vzniká tento zaujímavý projekt," hovorí majiteľ autosalónu, Jan Klokočka.

Jedna z najväčších strešných FVE bude založená na inovatívnych technológiách

Stavbe strešnej solárnej elektrárne predchádzala náročná projektová príprava, ktorá je však z hľadiska následnej realizácie veľmi dôležitá. Okrem dnešných štandardných požiadaviek na ochranu pred bleskom a požiarnu bezpečnosť inštalácie boli riešené aj ďalšie špecifické požiadavky tretích strán. Do návrhu fotovoltaickej elektrárne zasahovala Hygienická stanica hlavného mesta Prahy, správcovia dátových sietí a predovšetkým riadenie letovej prevádzky letiska Václava Havla. Elektráreň je totiž realizovaná v jeho dohľadovej vzdialenosti, a preto bolo potrebné dodržať rad požiadaviek a navrhnúť opatrenia na obmedzenie vplyvov na leteckú prevádzku, ako je napríklad použitie solárnych panelov s antireflexnou vrstvou.

Z technologického hľadiska je elektráreň založená na využití inovatívnych technológií optimalizátorov SolarEdge, ktoré zabezpečujú vysoko bezpečnú prevádzku, optimalizáciu výkonu a monitorovanie na úrovni jednotlivých panelov. Konštrukčný systém solárnej elektrárne je riešený dnešnou štandardnou konštrukciou east-west orientácie nemeckého výrobcu K2 Systems.

K výstavbe fotovoltaickej elektrárne boli pre Autosalon Klokočka pripravené aj všetky technické podklady pre získanie FVE dotácie. Samotná výstavba elektrárne aktuálne prebieha pri plnom prevádzkovom režime autosalónu.

Solárna elektráreň vyrobí viac ako 750 MWh ročne/h3>

FVE pre Autosalón Klokočka bude mať inštalovaný výkon takmer 810 kWp a očakáva sa, že vyprodukuje približne 750 MWh energie ročne. Pri dimenzovaní solárnej elektrárne sa počítalo s budúcim zvýšením spotreby energie v dôsledku nabíjania elektromobilov. Ide teda o projekt, ktorý bude prospešný nielen v súčasnosti, ale myslí aj na budúcnosť.

 

Ďalšie novinky: